Nebezpečné UV záření z umělých zdrojů může poškodit vaše oči.

Nebezpečné UV záření při světelných show může poškodit vaše oči.

Nebezpečí UV záření z přirozeného zdroje, tedy slunce, je známá věc. Věděli jste ale, že se můžete nejen spálit, ale poškodit si oči třeba na venkovní akci nebo v klubu díky světelným efektům?

Obsah článku:

  • Účinky UV záření na různé tkáně oka
  • Mechanismus vzniku poškození očí
  • Příznaky a rychlost jejich nástupu
  • Léčba a závažnost poškození UV zářením
  • Zdroje umělého UV záření na venkovních i vnitřních akcích
  • Zdokumentované případy z festivalu a módní přehlídky
  • Tipy na prevenci a ochranu před UV zářením na společenských akcích

Léto je časem venkovních festivalů, kde se setkáváme s přáteli, užíváme si hudbu a tanec pod širým nebem. Nicméně, s příchodem těchto radostných událostí přichází i riziko, které si mnoho návštěvníků neuvědomuje – nebezpečí spojené s používáním dekorativních lamp a reflektorů, které mohou být zdrojem UV záření. V tomto článku se podíváme na to, jaké účinky může mít UV záření na naše oči, jaké jsou příznaky poškození a jak se můžeme chránit.

ÚČINKY UV ZÁŘENÍ NA TKÁNĚ OKA

UV záření se dělí na tři typy: UV-A (315-400 nm), UV-B (280-315 nm) a UV-C (100-280 nm). Každý z těchto typů má specifické účinky na různé části oka:

  • Rohovka: UV-C a většina UV-B záření je absorbována rohovkou na povrchu oka, což může vést k akutnímu poškození, jako je fotokeratitida (zánětlivá reakce tkáně rohovky)
  • Čočka: UV-A a část UV-B záření je absorbována nitrooční čočkou, což může přispět k rozvoji katarakty (šedého zákalu)
  • Sítnice: I když jen malé množství UV záření dosáhne sítnice (nejvnitřnější struktury v oku zodpovědné za vidění), může i toto malé množství způsobit vážné poškození

MECHANISMUS POŠKOZENÍ OČÍ

Poškození oka UV zářením je převážně fotochemické. To znamená, že záření způsobuje chemické reakce v tkáních oka, které vedou k buněčnému poškození a zánětu. UV-B a UV-C záření mají mnohem vyšší potenciál způsobit fotochemické poškození než UV-A záření.

PŘÍZNAKY A RYCHLOST JEJICH NÁSTUPU

Příznaky poškození oka UV zářením se mohou objevit již několik hodin po expozici. Mezi hlavní příznaky patří:

  • Bolest a pálení očí
  • Světloplachost (fotofobie)
  • Zarudnutí
  • Slzení
  • Rozmazané vidění

LÉČBA A ZÁVAŽNOST

Léčba fotokeratitidy je většinou podpůrná. Zahrnuje používání umělých slz, chladné obklady a analgetika na zmírnění bolesti. Ve většině případů příznaky odezní během 24 až 48 hodin bez trvalých následků.

Opakované nebo intenzivní expozice UV záření mohou vést k poškození hlubších struktur oka s trvalým poškozením.

Kromě rohovky může UV záření přispět k rychlejšímu rozvoji šedého zákalu nebo vzniku pterygia. Tento „výrůstek“ na rozhraní spojivky a rohovky sice není sám o sobě nebezpečný, ale kromě estetického problému může začít přerůstat průhlednou rohovku. To vede k postupně k potížím s viděním a jediným řešením je chirurgické odstranění, které má svá úskalí a pterygium se může vracet.

ZDROJE UMĚLÉHO UV ZÁŘENÍ – na co si dát pozor?

Na letních festivalech nebo i v klubech se UV záření často používá k vytvoření atmosférických světelných efektů. Případně mohou speciální lampy sloužit k dezinfekci prostoru. Mezi běžné zdroje patří:

  • Dekorativní UV lampy
  • UV reflektory a světelné instalace
  • Germicidní lampy používané pro dezinfekci

ZDOKUMENTOVANÉ PŘÍPADY POŠKOZENÍ OČÍ

Nedávná studie zveřejněná v prestižním odborném časopise JAMA Ophthalmology uvádí případovou sérii osmi pacientů, kteří utrpěli fotokeratitidu po expozici dekorativním UV lampám během venkovní akce. Tito pacienti vykazovali příznaky jako bolest, světloplachost, zarudnutí a slzení. Naštěstí se všichni pacienti plně zotavili po podpůrné léčbě.

V roce 2017 se odehrál významný případ fotokeratitidy, který byl způsoben expozicí UV záření během indoor akce. Tento případ byl zaznamenán během hodinové módní přehlídky v Hong Kongu, kde bylo použito fluorescenční UV osvětlení. Ze zhruba 152 účastníků této přehlídky vykazovalo 62 lidí symptomy, které byly kompatibilní s fotokeratitidou a UV popálením pokožky. Příznaky se u účastníků objevily v rozmezí 2 až 6 hodin po expozici​​.

Tyto zachycené a zdokumentované případy v odborné literatuře velmi pravděpodobně ukazují jen špičku ledovce. Jednak pro to, že potíže odeznívají během 24 až 48 hodin a ne vždy doženou postižené k lékaři. (Zvláště po „prohýřené noci“ 💃🏻🕺🏻…) Ale především proto, že provést takovou studii by bylo extrémně složité. Přesto, anebo právě proto, tyto případy zdůrazňují potřebu zvyšovat povědomí o rizicích UV záření z umělých zdrojů.

JAK CHRÁNIT OČI PŘED UV ZÁŘENÍM

Prevence je klíčová. Zdokumentované případy ukazují, že ani kontaktní čočky oko neochrání – mezi postiženými bylo několik nositelů čoček, ale žádný z nich neměl sluneční ani dioptrické brýle, které také mívají UV filtr.

Zde je několik tipů, jak se chránit před poškozením UV zářením na festivalech:

  • Používejte kvalitní sluneční, dioptrické nebo i nedioptrické designové brýle s UV filtrem – zajistí ochranu před přímým i nepřímým UV zářením.
  • Vyhýbejte se přímému pohledu do UV světel – i krátkodobá expozice může způsobit poškození.
  • Buďte si vědomi rizik – sledujte nebo se informujte, kde jsou na akcích používány UV lampy a reflektory a chraňte se před nimi.

Užívejte si festivalovou sezónu bezpečně a s rozvahou!

Světelné show patří k festivalům a společenským akcím. Nicméně UV záření z dekorativních lamp, reflektorů a světelných instalací může představovat riziko pro naše oči. Je důležité být si těchto rizik vědom a chránit své oči.

Poradna je tu pro vás jako zdroj nezávislých, ověřených informací, které čerpají z odborných studií a světově uznávaných dat. Je běžné, že názory a zkušenosti odborníků se mohou lišit. Proto uvedené informace nemohou být závazné pro stanovení diagnózy nebo postupu léčby. O něm vždy rozhoduje ošetřující lékař společně s vámi na základě důkladného vyšetření, zkušeností a rozhovoru.
Reference:
Photokeratitis in Outdoor Event Participants Exposed to UV Radiation Display - Julia Y. Y. Chan, MBBS; Vanissa W. S. Chow, MBBS; Carmen K. M. Chan, MB BChir; et al., JAMA Ophthalmol. 2024;142(6):568-571
UV Light Is Not a Toy - Recreational Use and Eye Harm
Maria A. Woodward, MD, MSc; Joshua M. Herzog, PhD; Angela Verkade, MD, JAMA Ophthalmol. 2024;142(6):571-572.
Zdroj obrázků: Shutterstock

Automatické vytěžování textů a dat z této internetové stránky ve smyslu čl. 4 směrnice 2019/790/EU je bez souhlasu majitele autorských práv zakázáno.
Tento článek je z kategorie:Další zajímavosti

MGR. REGINA CHLUMSKÁ

Zakladatelka a hlavní odborný konzultant MY EYE s více než 20letou profesionální zkušenosti s lidmi, kteří procházejí rozhodovacím procesem, jak vyřešit své problémy se zrakem. Průkopnice optometrie v ČR v oblasti precizní diagnostiky a možností konzervativní i chirurgické léčby zrakových vad v rámci klinického oboru laserové a nitrooční refrakční chirurgie a chirurgie šedého zákalu. Zastánce medicíny založené na datech více než na dojmech a současně celoživotní student psychologie a východní filosofie. Zastává názor, že celostní, empatický a respektu plný přístup k člověku jsou pro dobrý výsledek stejně důležité jako odborné know-how.

Další články

23 pilotů první třídy řešilo presbyopii speciální laserovou operací Presbyond. Jak dopadli?

Piloti první třídy musejí dobře zvažovat, jak vyřešit presbyopii, aby mohli stále zůstat ve vzduchu. Testy zraku jsou u nich jedny z nejpřísnějších a riskují, že přijdou o zdravotní certifikaci, pokud je po operaci opět nesplní.

Může být laserová operace očí komplikace budoucí operace šedého zákalu? Pravda a mýty.

Jaký vliv má laserová operace očí na výsledek operace šedého zákalu (katarakty)? Jsou opodstatněná tvrzení, že to komplikuje situaci a ve vyšším věku je tak lepší se laseru vyhnout?

Jak číst předpis na brýle. Co znamenají dioptrie, cylindry a další údaje?

Nevíte si rady s předpisem na brýle? Vysvětlíme Vám, co znamenají jednotlivé údaje jako dioptrie, cylindr, osa a adice a na co si dát při výběru brýlí pozor.